top of page
patient empowerment.jpg

Patiënten werken met voeding aan hun eigen herstel

Praktische website als thuishulp

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 80.000 mensen op een intensive care (IC) opgenomen. Dankzij goede zorg, is de kans om te overleven groot. Maar als mensen weer naar huis mogen, dan ervaren ze tijdens hun herstel vaak nog allerlei problemen. Terwijl je eigenlijk maar één ding wilt; weer terug naar normaal. En dat is nog best lastig! Deze website helpt patiënten bij herstel na een IC-opname, bijvoorbeeld als gevolg van Covid-19. Omdat veel mensen met een lichtere Covid-19 besmetting zich ook in deze belemmeringen herkennen, is deze thuishulp ook voor hen relevant.

Videobibliotheek als praktische thuishulp
In samenwerking met IC Connect, Diëtheek, Platform Patiënt+Voeding en Eric-jan de Smaakman lanceert Stichting Eten+Welzijn de website: 
 

www.vierkeerbeter.nl

Op deze website wordt aandacht besteed aan de meest voorkomende problemen na een IC-opname. Mensen hebben vaak last van slikproblemen, concentratieproblemen en smaak- en geurverlies. Per thema worden de belangrijkste vragen in korte video’s beantwoord vanuit verschillende invalshoeken. O.a. een intensivist, chef-kok en een diëtist geven hun adviezen en praktische tips.

Het verhaal dat Daphne Bolman vertelt -ze lag bijna drie maanden op de IC- is indrukwekkend: “Ik at zure citroenen alsof het appels waren. Mijn smaak was zó anders, heel raar. Maar voor mij was dat heel normaal. Ik moest ook weer leren vertrouwen op mijn lijf. Vertrouwen dat ik weer kon staan zonder te vallen of gewoon een kopje thee kon vasthouden.”

VierkeerBeter.nl
De naam verwijst naar de vier herstelpijlers: je hebt Bouwstoffen nodig zodat je weer spierkracht krijgt, Brandstoffen voor energie, Beschermstoffen voor de weerstand en Beweging om weer vitaal te worden. Samen zorgen ze ervoor dat je weer beter wordt: Vier keer Beter!
Op deze site kunnen mensen zoveel mogelijk informatie en tips verzamelen die bijdragen aan hun herstel op thema’s die voor hen van toepassing zijn.

Doelgroep website
1. Patiënten die herstellende zijn van een opname op de Intensive Care (IC), alsook mensen uit de directe omgeving van de patiënt die betrokken zijn bij het herstelproces. Ook mensen die als gevolg van Covid-19 op de IC hebben gelegen, behoren tot de doelgroep. Daarnaast herkennen veel mensen met een lichtere variant van Covid-19 zich ook in deze belemmeringen.

2. Een schil van artsen / paramedici / therapeuten om de patiënt heen.

Je kunt zelf bijdragen aan je eigen herstel en (gedeeltelijk) de regie nemen over je gezondheid. Een pro-actieve houding ten aanzien van je herstelproces vergroot je geloof in eigen kunnen en daarmee je zelfvertrouwen. Dit heeft een positieve uitwerking op zowel je fysieke als psychische gezondheid. 

Ons doel is om door middel van de website bij te dragen aan “patient empowerment”: meer zelfregie door de patiënt, die daarmee de controle of een gevoel van controle heeft over het gezondheidsproces dat hij of zij ondergaat. 

 

bottom of page