Leon Wever, Programma directeur
"Duurzame Zorg" - Ministerie VWS
De uitdaging
132 organisaties ondertekenen
de Green Deal
Samen werken aan eten en welzijn in de zorg
De zorg is er om de gemeenschap gezond te maken en te houden. Goede voeding is hierbij de hoeksteen van een goede gezondheid. Zorginstellingen kampen echter vaak met een matige kwaliteit van voedsel. Dit kan onder meer leiden tot ondervoeding en een verhoogd risico op infecties, val-incidenten, ziekenhuisopnames en overlijden.
​
Goed eten is niet alleen een eerste levensbehoefte; het maakt ons leven ook speciaal. Naast belangrijke voedingsstoffen geeft het zin en energie. Daarnaast verbindt eten mensen. Zo draagt goede voeding eraan bij dat we ons lichamelijk én mentaal beter voelen. Voor wie ziek, oud, eenzaam of ondersteuning nodig heeft geldt dat des te meer.
Elke maaltijd is ook een kans om gezondere voedingskeuzes te stimuleren voor cliënten, bezoekers en medewerkers. Als voeding een vast onderdeel wordt van een leefplan of het behandelplan gaan burgers goede voeding zien als basis voor hun gezondheid en als middel voor hun welzijn.
​
Duurzame verandering van een ongezond naar gezond eetpatroon heeft niet alleen effect op de zorgvraag maar ook op onze economie. De zorg koopt jaarlijks voor meer dan 1 miljard eten en drinken in. Hierdoor heeft de zorg de kans om een belangrijke bijdrage te leveren aan de voedseltransitie waarbij, binnen regionale voedselkettingen, de economie, gezondheid en duurzaamheid samen komen.
​
​
Stichting Eten+Welzijn en Platform Patiënt en Voeding hebben een programma opgezet om deze thema’s op gang te brengen en houden:
-
Vormgeven aan een stappenplan en hulp om deze in te voeren
-
Jaarlijks regionale duurzaamheid-tafels waarbij zorgbestuurders met patiënten, cliënten en ouderen een toekomstgesprek aangaan samen met experts uit de zorg-voeding-en agriwereld.
-
Opstarten van landelijke en regionale netwerken van managers met leiderschap die samen met patiënten, cliënten en ouderen, en experts inhoud en invulling geven aan de ‘nieuwe norm‘.
-
Uitgeven van verhaallijnen waarbij (cliënt) ervaring, kennis en toepassing in beeld worden gebracht.
Suggesties of vragen over dit onderwerp kunt u delen via duurzamezorg@etenwelzijn.nl
​